W Fordonie, dzielnicy Bydgoszczy, odbywały się pochówki wampiryczne- twierdzą archeolodzy, którzy zakończyli właśnie wykopaliska przy ul. Wyzwolenia na starym cmentarzysku. Wskazują na to znalezione szkielety ludzkie, przykryte dachówkami- żeby zmarli nie wrócili po śmierci na ziemię.
Szczątki pochodzą prawdopodobnie z XVIII w. W tym czasie cmentarze były jeszcze ulokowane w okolicach kościołów. Zmieniło się to dopiero w XIX w., kiedy Prusacy wprowadzili nowe przepisy sanitarne i zmienili ich lokalizację. - Znalezione groby były ulokowane w narożniku cmentarza. Wskazuje to na pochówek osób wykluczonych ze społeczeństwa: podejrzanych o wampiryzm i czary, nieochrzczone dzieci. Współcześnie w takich miejscach chowa się samobójców- informuje archeolog Wojciech Siwak.
Odkryte szkielety nie były kompletne. Zmarłych pochowano bardzo blisko siebie. Zdaniem Siwaka przynajmniej dwa z pochówków wskazują na pogrzeb wampiryczny. - Na klatce jednego z mężczyzn znaleźliśmy dachówkę, która miała mu utrudnić podniesienie się z grobu. Głowa kolejnego ze szkieletów była obłożona kamieniami- dodaje.
Wśród szczątków znalazł się także szkielet dziecka. Dlaczego trafił w narożnik cmentarzyska? - Mogło być to dziecko kobiety podejrzanej o czary lub maluch, który zmarł, zanim został ochrzczony- wyjaśnia archeolog.
_________________ ŚWIATA W RYZACH NIE TRZYMA MIŁOŚĆ, WIARA CZY NADZIEJA ALE I TYLKO EMPATIA...
Ciekawi mnie czy smialkowie przeczesujacy np takie cmentarze(mam tu na mysli osoby przekopujacy groby w celu znalezienia dowodow na istnienie wampirow), sa na tyle odwazni czy tez na tyle glupi ? I jak bardzo musza w to wierzyc, by do tego sie posunac... :shock:
Jak się u nas przekopuje groby, to się jest hieną cmentarną, a jak na jakimś zadupiu w Rumunii to się jest paranormalnym archeologiem amatorem :-/
Odwagi do tego trochę trzeba, zakładając, że ludzie w to wierzą. Jako wampir byłbym krwiście zadowolony, gdyby mnie rozkopali :-D Niemniej to głupota.
Ano...Najgorsze jednak jest to, jak ktos mimo strachu probuje udowodnic, ze faktycznie tam cos można znaleźć...
I do tego stopnia sie w to kreca, iż rzeczywiscie tam cos widzi... :-?