Wampiry.org
Największe polskie forum o wampirach

Śledzone tematyŚledzone tematy FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wampirze napoje
Autor Wiadomość
Cairath 
Administrator



Posty: 448
Skąd: Sosnowiec

Reputacja: 51
Poziom: 19
HP: 0/798
 0%
MP: 381/381
 100%
EXP: 31/49
 63%
Wysłany: 2009-07-21, 01:10   Wampirze napoje



Nazwa: Vampire Chardonnay
Typ/Rodzaj: Wino białe
Kraj/Region: Rumunia
Cena: 23.00 zł




Nazwa: Vampire vodka
Typ/Rodzaj: Wódka
Kraj/Region Wielka Brytania
Cena: $19.99



Nazwa: Vampire White Zinfandel
Typ/Rodzaj: wino białe
Kraj/region: Kalifornia
Cena: $9.99



Nazwa: Dracula Syrah
Typ/Rodzaj: wino wzmacniane
Kraj/Region: Francja
Cena: $17.99




Nazwa: Dracula Zinfandel
Typ/rodzaj: wino czerwone
Kraj/Region: Kalifornia
Cena: brak danych



Nazwa: Chateau Du Vampire Bordeaux Style Cabernet Blend
typ/rodzaj: wino czerwone
Kraj/region: Kalifornia
Cena: $19.99



Nazwa: Merlot Rose
typ/rodzaj: wino białe
Kraj/region: Transylvania
Cena: brak danych



Nazwa: Vamp
typ/rodzaj: napój energetyczny
Kraj/region: USA
cena: $48



Nazwa: Decaf Rain Forest
typ/rodzaj: kawa
Kraj/region: USA
cena: $10.95



Nazwa: Caffe Volcan Espresso
typ/rodzaj: kawa
Kraj/region: USA
cena: $10.95



Nazwa: Brazil Ipanema Dulce
typ/rodzaj: kawa
Kraj/region: USA
cena: $10.95



Nazwa: Nocturnal French Roast
typ/rodzaj: kawa
Kraj/region: USA
cena: $10.95



Nazwa: Nosferatu
typ/rodzaj: piwo
Kraj/region: USA
cena: brak danych



Nazwa: Dracola
typ/rodzaj: napój orzeźwiający
Kraj/region: USA
cena: brak danych



Nazwa: Cuvee Lestat - Chardonnay'.
typ/rodzaj: wino białe
Kraj/region: USA
cena: brak danych
Profil Facebook
 
 
 
Eter
[Usunięty]


Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 2009-09-11, 20:35   

No cóż wydaje mi się, że tutaj swoje miejsce powinien znaleźć również Absynt...


Absynt (fr. Absinthe, ang. Absinthe lub Absinth) to alkoholowy napój wysokoprocentowy, otrzymywany w procesie destylacji z różnego rodzaju ziół, przede wszystkim z kwiatów i liści piołunu (Artemisia absinthium) oraz anyżu, z dodatkiem kopru włoskiego, hyzopu i innych. Absynt zaliczany jest do likierów lub wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj nalewki, którą nie jest, ponieważ nie jest butelkowany z dodatkiem cukru.

Sposób konsumpcji.
Rytuał ognia

Nad szklanką lub kieliszkiem trzymamy łyżeczkę, na której kładziemy kostkę bądź wsypujemy odpowiednią ilość cukru. Powoli wlewamy przez łyżeczkę 50 ml (lub według swojego uznania) absyntu. Podpalamy cukier nasiąknięty trunkiem i czekamy aż cukier się stopi. Kiedy płomień zacznie gasnąć wlewamy wodę (najlepiej mineralną, niegazowaną, ilość: 50 ml lub według upodobań). Mieszamy. Wypijamy jak najszybciej. Ogólnie rzecz biorąc ten sposób nie ma nic wspólnego z klasycznym piciem absyntu. Podkreślić należy, że podpalenie trunku nijak nie wpływa na zmianę jego smaku. Jest jedynie efektowne. Może być niebezpieczne. Zdarzały się poparzenia jamy ustnej przez niewprawnych degustatorów, ponadto można przy okazji zniszczyć, niejednokrotnie drogie, akcesoria, jak łyżeczki czy kieliszki. Podpalanie absyntu przed konsumpcją jest również czasami – błędnie – zwane "czeskim sposobem degustacji". Rytuał ognia jest wymysłem końca XX wieku raczej na potrzeby hollywoodzkich produkcji filmowych z USA niż na potrzeby prawdziwych degustatorów trunku.

Rytuał wody.

Wlewamy do szklanki lub kieliszka odpowiednią ilość absyntu (20 – 30 ml). Na ażurową (z dziurkami) łyżeczkę kładziemy kostkę cukru, polewamy cukier, aby nasiąkł, czekamy, aż syrop zacznie ściekać do kieliszka, stopniowo przesączamy resztę wody. Woda powinna być lodowata albo bardzo zimna, stosunek absyntu do wody: 1:3, ewentualnie 1:5 czy 1:7. Jeśli na łyżeczce zostało już mało lub wcale cukru,mieszamy nią absynt. pijemy bardzo powoli, delektując się każdym łykiem. W przypadku absyntów francuskich najpierw wyczuwamy anyż, hyzop, koper i na samym końcu nutę piołunu, jeśli chodzi o absynt szwajcarski, dominujące nuty to koper i piołun, z delikatną nutą mięty. Absynt zaś to perfekcyjne połączenie anyżu i piołunu z lekkim, ale wyczuwalnym cytrusowym odcieniem. Sposób ten często zwany jest też "sposobem francuskim". Jest najbardziej klasycznym sposobem picia absyntu.

Drinki.

Absynt często stosowany jest również w drinkach z innymi alkoholami. W Polsce ten sposób nie jest zbyt rozpowszechniony. Znają go jednak i cenią znawcy absyntu. Z uwagi na swój mocno gorzki smak, mieszamy absynt z różnego rodzaju likierami. Proporcje powinny być tak dobrane, aby "obcy alkohol" nie zabił smaku absyntu, a jedynie go posłodził. Dla koneserów – absynt ze słodkim szampanem lub winem musującym.
źródło : wikipedia




 
 
Lestat 
Moderator

Pomógł: 2 razy

Posty: 1547
Skąd: Warszawa

Reputacja: 50
Poziom: 33
HP: 89/2982
 3%
MP: 1424/1424
 100%
EXP: 52/117
 44%
Wysłany: 2010-01-28, 13:56   

Na wszystkim zarabiają, a zwłaszcza teraz jak weszła moda "na wampiry", już mnie nic nie zdziwi ;-)
_________________
Don`t fear the reaper...
 
 
 
Szelma 
Szeptucha


Pomogła: 2 razy

Posty: 899
Skąd: Nawia

Reputacja: 50
Poziom: 26
HP: 32/1637
 2%
MP: 781/781
 100%
EXP: 60/78
 76%
Wysłany: 2010-01-28, 14:02   

Chętnie napiałbym się absyntu. Bardzo chętnie. Niestety jeszcze nie udałoi mi się znaleźć miejsca, gdzie go serwują.
 
 
 
Vincent
Zaginiony w akcji


Posty: 234
Skąd: ....

Reputacja: 50
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 10/33
 30%
Wysłany: 2010-01-28, 14:02   

Niestety a to bardzo smutne. Sam nie spotkałem się z żadnym z tych napojów- oprócz absyntu, który uwielbiam :mrgreen:
_________________
Bardzo jest możliwe, że następny dzień będzie lepszy na pożegnanie się z tym światem niż ten dzisiejszy. I tak się to ciągnie już kilka wieków...
 
 
Lestat 
Moderator

Pomógł: 2 razy

Posty: 1547
Skąd: Warszawa

Reputacja: 50
Poziom: 33
HP: 89/2982
 3%
MP: 1424/1424
 100%
EXP: 52/117
 44%
Wysłany: 2010-01-28, 14:03   

Szukaj, warto :mrgreen:
_________________
Don`t fear the reaper...
 
 
 
Szelma 
Szeptucha


Pomogła: 2 razy

Posty: 899
Skąd: Nawia

Reputacja: 50
Poziom: 26
HP: 32/1637
 2%
MP: 781/781
 100%
EXP: 60/78
 76%
Wysłany: 2010-01-28, 14:05   

Ja miałam okazje pić coś, co sie nazywało Absyth, ale została bardzo szybko uświadomiona, że z prawdzimym nie ma nic wspólnego. Poza gorzkawym smakiem.
Vinc, to się teraz wkopałeś - musisz mi postawić "drinka" :P
 
 
 
Vincent
Zaginiony w akcji


Posty: 234
Skąd: ....

Reputacja: 50
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 10/33
 30%
Wysłany: 2010-01-28, 14:10   

nie umawiam się z obcymi na picie ;)
_________________
Bardzo jest możliwe, że następny dzień będzie lepszy na pożegnanie się z tym światem niż ten dzisiejszy. I tak się to ciągnie już kilka wieków...
  
 
 
CorniC 



Posty: 1181
Skąd: Kielce

Reputacja: 10
Poziom: 29
HP: 42/2142
 2%
MP: 1022/1022
 100%
EXP: 94/94
 100%
Wysłany: 2010-01-28, 19:12   

Jest inne wyjście...Z cyklu zrób to sam:....
_________________
“We learn from failure, not from success!”
 
 
 
Vincent
Zaginiony w akcji


Posty: 234
Skąd: ....

Reputacja: 50
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 10/33
 30%
Wysłany: 2010-01-28, 19:16   

Tiaa... to szukaj mi teraz przy tej pogodzie piołunu i kopru... Życzę szczęścia a w dodatku ja nie mam destylarni w piwnicy jak niektórzy ;-)
_________________
Bardzo jest możliwe, że następny dzień będzie lepszy na pożegnanie się z tym światem niż ten dzisiejszy. I tak się to ciągnie już kilka wieków...
 
 
Szelma 
Szeptucha


Pomogła: 2 razy

Posty: 899
Skąd: Nawia

Reputacja: 50
Poziom: 26
HP: 32/1637
 2%
MP: 781/781
 100%
EXP: 60/78
 76%
Wysłany: 2010-01-28, 19:19   

Z cyklu "zrób to sam" często jest spartaczone :P Ja nie chce partactwa, ja chcę porządne :P
 
 
 
CorniC 



Posty: 1181
Skąd: Kielce

Reputacja: 10
Poziom: 29
HP: 42/2142
 2%
MP: 1022/1022
 100%
EXP: 94/94
 100%
Wysłany: 2010-01-28, 19:21   

Mrożone a aparatura destylacyjna to osobny problem :-D
_________________
“We learn from failure, not from success!”
 
 
 
Vincent
Zaginiony w akcji


Posty: 234
Skąd: ....

Reputacja: 50
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 10/33
 30%
Wysłany: 2010-01-28, 19:22   

Spartaczone w zależności z kąd się wzięło przepis, jak było się uważnym oraz jakie się wzięło składniki. Nie przóbowałem jeszcze nigdy niczego destylować, więc wyrób byłby tragiczny. Lepiej się przejść do sklepu i kupić. Sto procent satysfakcji gwarantowane :mrgreen:
_________________
Bardzo jest możliwe, że następny dzień będzie lepszy na pożegnanie się z tym światem niż ten dzisiejszy. I tak się to ciągnie już kilka wieków...
 
 
Devil 
zła dziewczyna

Pomogła: 1 raz

Posty: 709
Skąd: Kalisz

Reputacja: 50
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 11/68
 16%
Wysłany: 2010-01-28, 21:13   

Ja wierzę tylko w wynalazki Adama Słodowego a on nigdy absyntu nie robił.
Bynajmniej ja nie pamiętam takowego.
A tak na marginesie:ponoć po zielonym można dostać halucynacji.
Nie wiem na ile ta wiadomość jest prawdziwa, ale ziarenko niepokoju zostało zasiane :mrgreen:
_________________
Pożrę nie tylko Twoje ciało ale i duszę.
 
 
 
Vincent
Zaginiony w akcji


Posty: 234
Skąd: ....

Reputacja: 50
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 10/33
 30%
Wysłany: 2010-01-28, 21:29   

Sam piołun w średnich ilościach jest halucynogenny- takie krążyła kiedyś plotka. W dawnych czasach uważano, że maścią sporządzoną z piołunu smarowały się czarownice podczas sabatów na Łysej Górze (bądź jakiej kolwiek innej) i dzięki niemu widzą szatana. W kilku krajach jest nadal zakazany a w Polsce można go sprzedawać legalnie od 2003 roku.
_________________
Bardzo jest możliwe, że następny dzień będzie lepszy na pożegnanie się z tym światem niż ten dzisiejszy. I tak się to ciągnie już kilka wieków...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 29